Do budowy pieca chlebowego w ogrodzie wykorzystaliśmy zwykłą cegłę budowlaną wypaloną z mieszanki gliny żółtej i czerwonej. Wybór odpowiedniego koloru cegły ma w tym przypadku o tyle znaczenie, że piec nie tylko będzie spełniał funkcję użytkową ale przede wszystkim ma być ozdobą ogrodu i – przynajmniej w założeniu – ma zaspokajać oczekiwania estetyczne właścicieli. Dlatego musi być dokładnie taki, jaki ma być. Nie inny. W tym przypadku kompromis nie jest dobrym wyborem.
Piec chlebowy z cegły budujemy na zaprawie wapiennej. Unikamy cementu oraz twardych zapraw. Nasza zaprawa musi być elastyczna, żeby na piecu nie pojawiły się rysy powstałe na skutek rozszerzania się i kurczenia pieca podczas palenia. Palenisko w naszym piecu zastosowaliśmy gotowe – wykonane z szamotu. Piec chlebowy nie jest przeznaczony do spalania wysokokalorycznego węgla, dlatego nie musimy koniecznie szukać żaroodpornego szamotu. Jeżeli nie chcemy wydawać pieniędzy na gotowy wkład paleniska (jak w naszej realizacji), możemy użyć cegieł. Chociaż przyznać musimy, że mając gotowy wkład łatwiej się muruje. Jednak Państwo jesteście bardziej pracowici niż nasi murarze, dlatego bez problemu wykonacie szablon i wymurujecie palenisko o odpowiednim kształcie z samej tylko cegły. Jak zrobić szablon, można podejrzeć na filmie, na stronie głównej.
Ważna sprawa: w piecu chlebowym nie palimy koksem, nie spalamy w nim odpadów, plastików, śmieci. W tradycyjnym piecu chlebowym wypiekano chleby, które przed odcięciem pierwszej pajdy błogosławiono znakiem krzyża i z nabożną czcią całowano. Dbajmy o nasze piece chlebowe, to nie są wersje grillów dla bardziej zamożnych, ale dzieła architektury, za którymi stoi kilkaset lat tradycji.